Kolejność spożywania posiłków

1,2,3

Zaleca się następującą kolejność spożywania posiłków:

  1. PŁYNY np. sok owocowy, warzywny, woda (to zaspokaja nasze pragnienie i nie musimy popijać w trakcie trwania posiłku, co jest niezdrowe, gdyż rozcieńczamy w ten sposób soki żołądkowe powodując złe trawienie i przetwarzanie pokarmów)
  2. WARZYWA SUROWE/ OWOCE (owoce zaleca się jeść pomiędzy posiłkami, a jeśli mamy jabłko w obiedzie, to nie jemy go „na deser”, ale od razu po płynach. Jest to związane z zaleganiem owoców w żołądku i niemożnością strawienia, gdy mamy już wcześniej jakieś cięższe pokarmy)
  3. WARZYWA GOTOWANE (Warzywa gotowane i zupy wymagają dłuższego trawienia dlatego jemy je na końcu posiłku)
  4. ZUPY

Udo Erasmus w książce : ”Fats and oils” pisze:

Podczas jedzenia żywności gotowanej zachodzi reakcja immunologiczna, która polega na tym, że po posiłku we krwi  wzrasta poziom białych krwinek. Efektem tego jest uczucie zmęczenia po posiłku. Jednak gdy posiłek składa się z surowego a później z gotowanego, to takiej reakcji  nie ma.